Дороги покриють пластиком

Кожному з нас для вільного пересування потрібні дороги, і навіть якщо в найближчому майбутньому всі пересядуть на електромобілі і велосипеди, дорожнє покриття не стане ні на трішки екологічнішим. У канадському Ванкувері вирішили поексперементувати і спробувати покривати дороги сумішшю класичного асфальтобетону і воску, отриманого з перероблених пластикових пляшок від молока і шампуню. І у них вийшло – покриття нічим не гірше звичайного в сенсі якості, а в деяких аспектах навіть краще.
Використання цієї суміші, в якій частка пластику становить 20%, дозволяє знизити температуру у виробництві і транспортуванні з 160 ° C на 120 ° C, що призводить до зниження обсягу викидів CO2 в атмосферу. Також при її виготовленні потрібно майже вполовину менше енергії. Незважаючи на всі ці плюси, пластикове покриття на 3% дорожче простого асфальту, проте виробники сподіваються незабаром покрити цю цифру масштабом робіт – поки що у Ванкувері замостили лише кілька доріг для випробувань.

Однак, судячи з того, що до 2020 року місто задалося амбітною метою стати самим «зеленим» у світі, йому доведеться розщедритися і на інші проекти: міська рада розробила довгостроковий план з поліпшення екології в Ванкувері аж до 2050 року, а перші плоди він повинен принести вже в 2020. Зміни повинні торкнутися всіх аспектів міського життя, починаючи від економіки і закінчуючи харчуванням. Про кожного з 10 існуючих проектів можна докладніше дізнатися тут. ☞ Підписуйтесь на автомобільні новини АвтоМотоКлуб в Google News