2024 рік: вартість електричних та бензинових автомобілів зрівняється

Ціни на електричні автомобілі і класичні машини на двигунах внутрішнього згоряння зрівняються до 2024 року. Це випливає з дослідження швейцарського фінансового холдингу UBS Global, який поділився даними з The Guardian.

Видання пише, що вже до 2022 року купити електрокар можна буде на 1900 доларів дешевше, ніж сьогодні, а ще через два роки різниця в ціні між електричними і класичними машинами зникне остаточно.

UBS проаналізував сім найбільших виробників електрокарів і прийшов до висновку, що на вартість таких машин сильно впливає дорожнеча батарей. Сьогодні їх виробляє обмежена кількість компаній: південнокорейська LG Chem, японська Panasonic і китайська CATL. Через те, що ціни на такі батареї високі, вони складають більше чверті вартості всього автомобіля.

Однак UBS пророкує різке зниження цін на батареї вже до 2022 року. Це, за прогнозами банку, буде вирішальним фактором на шляху безповоротного переходу людства до електрокарів.

У компанії впевнені, що до 2025 року у людей буде «не так багато причин купувати машини на ДВЗ», а частка електромобілів до того моменту досягне 17% від всього авторинку. Завдяки більш низькими цінами на батареї перехід на електрокари, за оцінками банку, буде навіть більш швидким, ніж експерти прогнозували раніше – до 2030 року вже 40% всіх машин в світі будуть електричними.
. . . .
За словами аналітика UBS Тіма Буша, зниження цін на батареї вплине і на вартість гібридних автомобілів.

The Guardian пише, що навіть сьогодні, незважаючи на коронакризис, європейський і китайський ринки переключаються на електромобілі. При цьому ті виробники, які захочуть розвивати бензинові машини, ризикують через кілька років залишитися далеко позаду своїх конкурентів – наприклад, Tesla або Volkswagen.

Деякі європейські міста планують штучно обмежувати використання «шкідливих» машин. Наприклад, Амстердам до 2030 року повністю заборонить експлуатацію в межах міста бензинових і дизельних автомобілів, а також мотоциклів з традиційними двигунами внутрішнього згоряння. ☞ Підписуйтесь на автомобільні новини АвтоМотоКлуб в Google News