Банки перестали платити страховки автовласникам

Банки позбавили позичальників страхових виплат, які призначали для ремонту кредитних автомобілів. “З початку року практично всі банки з першої двадцятки перестали віддавати страхові виплати позичальникам. Навіть тим, хто вчасно та у повному обсязі погашають кредит”, – розповів замголови Держфінпослуг Сергій Михайлов.
За законодавством саме банк вирішує, куди страховик перерахує страхову виплату – власникові на ремонт придбаного в кредит авто або ж внесе в рахунок погашення кредиту. Останній варіант застосовувався тільки стосовно недисциплінованих позичальників. Але тепер ситуація змінилася. “Мій клієнт потрапив на кредитній машині в ДТП, і страхова перерахувала виплату в розмірі 40 тисяч гривень Укрсоцбанку, який видав кредит на це авто. Банк прийняв рішення усі гроші направити на погашення кредиту, незважаючи на те, що мій клієнт платить за кредит вчасно. І так сьогодні роблять усі банки з першої десятки”, – наводить приклад керівник страхового брокера “Дедал” Ібрагім Габідулін.

Тому що вплинути на всі банки страховики не можуть, вони пропонують зробити виняток хоча б по тих банках, де була введена тимчасова адміністрація. Мовляв, мало того, що ці банки не віддають мільйони гривень страховиків, які лежать у них на депозитах, не виплачують по них відсотки, затримують поточні платежі, так вони ще й страховок клієнтам не віддають.

“Віддавати таким банкам страховки – однаково що в ополонку. Але й не перераховувати ми не можемо, якщо це передбачено договором”, – говорить керівник Української пожежно-страхової компанії Олександр Михайлов.

Вирішити проблему спробують за допомогою регулятора. “Страховики мають намір звернутися до Держфінпослуг і добитися можливості на законних підставах не платити банку-бенефіціарію страхове відшкодування за клієнта, якщо в цьому банку введена тимчасова адміністрація”, – говорить керівник асоціації “Страховий бізнес” Ігор Яковенко.

За словами Ібрагіма Габідуліна, це питання піднімалося в минулу п’ятницю на спільній нараді регуляторів фінансових ринків, у якій брали участь представники Національного банку та Держфінпослуг, Асоціація українських банків та інші.

Поки що учасники наради обмежилися створенням робочої групи, яка, серед інших, буде займатися і питаннями перерахування страхових виплат банкам з введеною тимчасовою адміністрацією.

finance.ua ☞ Підписуйтесь на автомобільні новини АвтоМотоКлуб в Google News