Бензин буде по 10 гривень

“Ціни на нафтопродукти скоро перевищать 10 гривень за літр”, – сказав він. Бойко піддав критиці дії уряду на ринку нафтопродуктів. “Уряд просто йде на поводі у нафтотрейдерів, що входять до експертно-аналітичної групи при Мінпаленерго, і не здатний вести з ними професійну дискусію”, – відзначив депутат.

На його думку, експертно-аналітична група при Мінпаленерго перетворилася на інструмент “легалізації” інтересів нафтових компаній.

“Почали зростати ціни на світовому ринку, і уряд тут же затверджує новий ціновий коридор, не враховуючи той факт, що дороге паливо починає поступати з Європи мінімум через 2-3 тижні. Зате трейдери дістають можливість за підвищеними цінами розпродати старі запаси”, – підкреслив Бойко.

Депутат також відзначив інертну позицію Антимонопольного комітету на роздрібному ринку нафтопродуктів.

“У квітні по набагато більш сумнівному приводу АМКУ оштрафував на 140 мільйонів гривень виробників авіапалива. А в травні, коли крупні автозаправні мережі вийшли за межі навіть нинішнього, завищеного, цінового коридору, комітет обмежився розсилкою розпоряджень про зниження цін. Прості громадяни значно більше страждають від зростання цін на заправках, чим на авіаперельоти. Перекіс в роботі АМКУ видно неозброєним оком”, – відзначив депутат.

За словами Бойка, влітку минулого року ціни на бензин і дизпаливо в роздрібному продажі вже досягали рекордних рівнів і перевищили 7 гривень за літр.

Кажучи про дороги стабілізації на ринку нафтопродуктів, Бойко підкреслило, що в першу чергу необхідно терміново підсилити професійний діалог з учасниками ринку.

Серед середньострокових заходів по стабілізації ситуації на ринку Бойка назвав необхідність державної підтримки вітчизняних виробників нафтопродуктів і нарощування видобутку нафти усередині країни.

Крім того, він закликав коаліцію терміново розглянути в другому читанні законопроект про відміну митних ставок при імпорті устаткування для модернізації нафтопереробних заводів.

Як ще одна причина різкого зростання цін на нафтопродукти, Бойко назвав відсутність в 2009 році державного стабілізаційного резерву нафти і нафтопродуктів.

Раніше Бойка звинувачував Кабмін в маніпулюванні інформацією про фінансовий стан Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України”.

Сегодня.ua ☞ Підписуйтесь на автомобільні новини АвтоМотоКлуб в Google News